27 Ağustos 2013 Salı

Kombi Nedir?


Kombi Nedir?
Kombi, evinizin veya iş yerinizin ısınma ve sıcak su ihtiyacınızı karşılayan cihazdır. Doğalgaz ve LPG ile çalışan kombiler olduğu gibi günümüzde eletrik ile çalışan modelleri de mevcuttur. Tabiki kullandığı yakıt türüne göre en uygun maliyetli ısınma ve sıcaksu ihtiyacını karşılayan kombiler doğalgaz ile çalışan kombilerdir.
Kombiler 18.000 kcal/h (22 kW) kapasiteden başlayarak 31.000 kcal/h (37 kW) kapasiteye kadar mevcuttur. Bu kapasiteden daha yüksek bir kapasiteye ihtiyaç duyulduğunda kazan kullanılması tavsiye edilmektedir. Kazanlar kaskat sistem ile birbirne bağlanabildiğinden sınırsız kapasitede ısıtma ve sıcak su ihtiyacına çare olabilmektedirler. Kombiler ile kazanlar arasındaki fark, kazanların kendi bünyelerinde sirkülasyon pompası, boyler ve kontrol ünitelerini barındırmamalarıdır. Kazan kullanımlarında bu parçalar haricen alınır. Kombilerde ise haricen bir parça almaya gerek yoktur. Bu parçalar içerisinde mevcuttur.
Kombilerin çalışma mantığı en basit anlatımıyla kullandığı yakıt ile (doğalgaz, LPG, elektrik olabilir) içerisinden geçen suyu ısıtmaktır. Kombilerin içerisinde iki farklı su geçişi vardır. Bunlardan birisi kullanım suyu diğeri petek tesisat suyudur. Kombi, musluğunuzun sıcak su kısmını açtığınızda içerisinden geçen su akışını algılayarak otomatik olarak devreye girer ve içinden geçen bu suyu kontrol ünitesinden ayarlanmış ısı ayarına kadar ısıtır. Bu kontorl ünitesinden radyatörlerin ısıtılması için gerekli ayar yapılmış ise durgun olan bu su tesisatını önce içerisindeki su pompası ile hareketlendirir sonrasında bu devir daim yapan suyu yine kontrol panelinden ayarlanmış olan ısı derecesine kadar ısıtır. Isınmış olan bu suyu, evinize veya iş yerinize kurulmuş olan radyatör tesisatında dolaştırarak radyatörlerinizi ısıtır ve ısınan radyatörler de bulundurğu ortamı ısıtır. Kısacası evinizin veya iş yerinizin ısınmasında kullandığınız kombi tek başına değil kendisi dahil üç sisteme bağlı olarak ısıtma yapar. Bunlardan birincisi kombinin kendisi olup diğer sistemler radyatörlere giden su tesisatı ve radyatörlerin kendisidir. Isıtma kalitesi bu üç sistemin uyumuna göre değişiklik gösterir. Ortamda kaliteli ve yeterli bir ısınma yoksa bu üç sistemin her biri incelenmelir. Çünkü ısıtmadaki yetersizlikten herhangi biri sorumlu olabilir. Sorunu bu sistemlerden sadece birine bağlamak yanlış olur.
Doğalgaz veya LPG ile çalışan kombileri çalışma farklılıkları bakımında üç gruba ayırabiliriz. Bunlar;
Hermetik Kombiler (Konvansiyonel Kombiler),

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder